Mrówkojad Olbrzymi (Myrmecophaga tridactyla)

Mrówkojad olbrzymi w poszukiwaniu obiadu

Mrówkojad olbrzymi w poszukiwaniu obiadu

Mrówkojad olbrzymi

Mrówkojad olbrzymi (Mrówkojad wielki, Mrówkojad trójpalczasty) – Myrmecophaga tridactyla – jest szczerbakiem z rodziny mrówkojadów o długości ciała do ok. 2 m (długość głowy i tułowia 1-1,3 m, ogona 65cm-100 cm); masa ciała 18-25 kg. Główne pożywienie na wolności to mrówki i termity, także larwy, w niewoli – specjalnie przygotowana papka składająca się z jaj, owoców, pomidorów, jogurtu, torfu, gliny.

Budowa ciała mrówkojada olbrzymiego

Mrówkojad posiada charakterystyczny, cylindryczny pysk, wydłużony i dostosowany do wydobywania mrówek z mrowisk. Jego język może przekraczać długość 60 cm (najdłuższy „zarejestrowany” język mrówkojada miał 75 cm), o średnicy ok. 12 mm, robakowaty, z lepką śliną, przystosowany do wydobywania mrówek i termitów z ich gniazd. Bywa wysuwany na kilkanaście centymetrów z częstotliwością nawet 150 razy na minutę.

Język mrówkojada olbrzymiego jest naprawdę imponujący!

Język mrówkojada olbrzymiego jest naprawdę imponujący!

Wydłużona czaszka przystosowana specjalnie do zmieszczenia języka. Szczęki mrówkojada wielkiego pozbawione są zębów i, w odróżnieniu od szczęk pozostałych ssaków, przemieszczają się w poziomie miażdżąc wstępnie spożywane owady, które następnie są gniecione przez silnie umięśniony żołądek. Mrówkojad olbrzymi może zjeść do 30 tysięcy termitów i mrówek dziennie. Ubarwienie – szarobrunatne z ukośną, biało obrzeżoną pręgą biegnącą od piersi, przez boki aż do okolicy krzyżowej. Przednie kończyny opatrzone czterema pazurami, w tym trzema długimi i potężnymi służącymi do rozgrzebywania kopców i termitier, tylne łapy zaopatrzone w pięć niewielkich pazurów. Podczas chodzenia mrówkojad wielki podwija pazury tak, że porusza się na knykciach. Jego ciało zakończone jest wielkim, puszystym ogonem. Sierść mrówkojada może dorastać nawet do długości 40 cm.

Styl życia mrówkojada wielkiego

Największą aktywność przejawia w dzień, żyje samotnie wędrując na sawannach, w lasach i na bagnach. Samiec żeruje na powierzchni 3 kilometrów kwadratowych, samica do żerowania potrzebuje większej powierzchni – 7 kilometrów kwadratowych. Mrówkojad śpi w norach i zaroślach przykryty puszystym ogonem, tam, gdzie zaskoczy go noc. Często sam wykopuje sobie płytkie zagłębienia bądź zagrzebuje się w liściach lub gałęziach. Po ciąży trwającej 190 dni samica rodzi jedno młode, które początkowo chowa się przy brzuchu matki oraz ssie mleko z sutków usytuowanych pod pachami, aby po niedługim czasie wdrapać się na grzbiet matki i spędzić tam z przerwami nawet półtora roku. W ogrodach zoologicznych żyje do 14 lat.

Zakres występowania mrówkojada wielkiego

Zakres występowania
mrówkojada wielkiego

Jego naturalne środowisko stanowią sawanny, bagna i lasy Ameryki Środkowej oraz Południowej. Najwięcej mrówkojadów można spotkać w pasie od południowego Meksyku, przez całą Amerykę Środkową do Urugwaju i zachodniej części Argentyny. Najbardziej jednak mrówkojad olbrzymi lubi lasy liściaste i tropikalne lasy Brazylii i Kolumbii oraz boliwijskie i peruwiańskie sawanny.

Zagrożenia

Głównym zagrożeniem, które jest przyczyną drastycznego spadku ilości osobników żyjących w warunkach naturalnych (ich liczbę w chwili obecnej  szacuje się na ok. 5000) jest zmiana środowiska naturalnego i przejmowanie

Znak ostrzegawczy – zdjęcie zaczerpnięte ze strony tamandua.republika.pl

gruntów przez człowieka. Niestety, człowiek nie tylko w ten sposób staje się przyczyną dziesiątkowania populacji mrówkojadów olbrzymich – nadal popularne są polowania na te piękne zwierzęta, głównie dla zdobycia ich unikalnego futra. Mrówkojady bywają także ofiarami samochodów, kiedy wpadają pod ich koła.

Naturalnymi wrogami mrówkojadów są południowoamerykańskie drapieżniki – puma i jaguar, a także kajmany zasadzające się czasem na przepływające na drugą stronę rzeki zwierzę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s