A co Ty wiesz o ogrodach zoologicznych? – sprawdź się w quizie Mrówkojada!

Jeśli „zoo” oznacza dla Ciebie coś więcej, niż tylko „z ograniczoną odpowiedzialnością”, lubisz się sprawdzać we wszelkiego rodzaju quizach i konkursach i wiesz, ile palców ma mrówkojad, jesteś na właściwej stronie :).
Dlatego też dla wszystkich – nie tylko miłośników i znawców – przygotowaliśmy mały quiz poświęcony tematyce ogrodów zoologicznych. 10 pytań-3 możliwe odpowiedzi-10 punktów do zdobycia.
Gotowy, żeby się sprawdzić? No to do dzieła!

Co Ty wiesz o ogrodach zoologicznych?

Przygotowaliśmy dla Was 10 pytań – do wyboru są 3 odpowiedzi, z których tylko jedna jest prawidłowa. Odpowiedzi na pytania można umieścić w komentarzu do notki (niestety, żadni z nas informatycy i nie potrafiliśmy zrobić tego quizu jakoś inaczej, we flashu czy czymś podobnym…).
Liczy się jednak wiedza i zabawa – a do tego nie potrzeba efektownych prezentacji. Podpowiedź – odpowiedzi na wszystkie pytania możecie znaleźć na Mrówkojadzie, ale żeby zabawa miała jakiś sens, sugerujemy nie ściągać :).

CO TY WIESZ O OGRODACH ZOOLOGICZNYCH? – QUIZ MRÓWKOJADA

1. W historii polskich ogrodów zoologicznych tylko jedno ZOO posiadało w swojej kolekcji kolczatkę. W którym mieście można ją było zobaczyć?

Kolczatka

a) Warszawa
b) Wrocław
c) Poznań

2. Która ze znanych postaci polskiej literatury jest autorem eseju p.t. Poranek w ogrodzie zoologicznym?

a) Zofia Nałkowska
b) Julian Tuwim
c) Maria Dąbrowska

3. Który artysta śpiewał o „inwazji waranów„?

Warany z Komodo

a) Muniek Staszczyk
b) Grabaż
c) Kazik

4. W których polskich ogrodach nie zobaczymy żadnego z gatunków nosorożca?

Nosorożec ogródkowy

a) Gdańsk, Poznań, Łódź
b) Wrocław, Kraków, Opole
c) Gdańsk, Wrocław, Płock

5. W którym z polskich ogrodów zoologicznych nigdy nie było mrówkojada olbrzymiego?

Polskie mrówkojady - obecnie

a) Płock
b) Gdańsk
c) Łódź

6. Który ogród zoologiczny w Polsce jako jedyny posiada w swojej kolekcji foki pospolite?

a) Gdańsk
b) Poznań
c) Płock

7. Który z polskich ogrodów zoologicznych nie należy do WAZA?

WAZA - logo

a) Śląskie ZOO
b) Opole
c) Kraków

8. W oficjalnym logo którego z polskich ogrodów zoologicznych nie znajduje się ssak?

a) Płock
b) Poznań
c) Gdańsk

9. W którym z polskich ogrodów zoologicznych nie ma insektarium?

a) Opole
b) Gdańsk
c) Poznań

10. W którym ogrodzie zoologicznym mieszka obecnie najstarszy hipopotam nilowy w Europie?

Hipopotamy nilowe - ZOO Wrocław

a) Kaliningrad
b) Monachium
c) Warszawa

Odpowiedzi możecie umieszczać w komentarzu albo przesyłać na adres Redakcji – czipsy.dwa@gmail.com
Dla osoby, która jako pierwsza prawidłowo odpowie na wszystkie pytanie przewidzieliśmy nagrodę – przewodnik po poznańskim ZOO oraz piękną fotografię mrówkojada olbrzymiego z bezcenną pieczątką Redakcji :).

Reklamy

15 comments on “A co Ty wiesz o ogrodach zoologicznych? – sprawdź się w quizie Mrówkojada!

  1. 1. c
    2. b
    3. a
    4. c
    5. b
    6. b
    7. a
    8. c
    9. b
    10. c

    W paru przypadkach pozostał mi chybił trafił…

    Pragnę też zauważyć, że poprzedni konkurs nie został rozstrzygnięty. W tamtym udziału nie brałem w tym juz biorę 🙂
    Tamten był foto zagadką o rybach z SZ.

      • Wybaczcie, ale nie podamy Wam Waszych wyników puntkowych, żeby przedwcześnie nie pozbawić konkursu napięcia!
        Teraz też trochę żałujemy, że już zdradziliśmy wyniki Michała i Pomurnika…:(

  2. Trudne. Jak dla mnie. Zwłaszcza początek. 🙂 Uzmysławia, jak mało wiem…
    Ciekawe czy ktoś będzie miał 10/10?

  3. No, to mamy już 4 uczestników!
    Jeszcze przypis odnośnie do zasad:
    1. Konkurs zamykamy w piątek o godzinie 14.00 – podamy wówczas prawidłowe odpowiedzi oraz ranking punktowy uczestników – mamy nadzieję, że ktoś się jeszcze zgłosi!

    2. Zwycięzca otrzyma w nagrodę: przewodnik po poznańskim ZOO oraz piękną fotografię mrówkojada olbrzymiego z bezcenną pieczątką Redakcji oraz specjalny dyplom!
    Zwycięzca otrzyma nagrody po udostępnieniu Redakcji swoich danych adresowych (na maila Redakcji), abyśmy wiedzieli, komu i gdzie owe bezcenne nagrody wysłać:).

  4. Nie wiem czy konkurs dalej aktualny, ale z powodu braku wyników dołączam do zabawy… 😉
    1 C
    2 C
    3 C
    4 C
    5 B
    6 B
    7 A
    8 C
    9 B
    10 A

    • Zaliczamy, jasne!
      Ostateczne podsumowanie i wyniku ukażą się jutro!
      Poślizg spowodowany jest weekendem w oliwskim zoo, ale skoro właśnie wróciliśmy, będziemy stopniowo odrabiać zaległości 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s